İnanç Esasları

 

FURU-U DİN

 

 

ZEKÂT VE HUMUS HAKKINDA KIRK HADİS.

  Zekâtın Konumu:

1- Namaz Ve Zekât ilişkisi:  İmamCafer Sadık  (a.s):  "Zekât Ayeti ramazan ayında nazil olduğu zaman  "Onların mallarından sadaka al; bununla onları  (günahlardan) temizlersin.  (Tevbe, 103)  
İslam Peygamberi (s.a.v)  halkın arasından birisi bu desturu onlara bildirmelidir diye emretti:  Allahu (c.c)  "Zekatı "sizlere farz kılmıştır.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.3)

        2- İslam'ın Temelleri:  İmamı Bakır (a.s) buyurur:  İslam beş esas ve temel üzere inmiştir:  Namaz, Zekât, Oruç, Hac ve biz Ehli Beytin Vilayeti.  (Bihâr-ül Envâr, C.67, S.332.)

3- İslamın köprüsü:  Hz. Ali  (a.s)  şöyle buyurur:  Sizlere Zekâtı vasiyet ediyorum. Peygamberiniz (s.a.v) den şöyle duydum:  Zekât İslam'ın Köprüsüdür. Her kim  "Zekâtını " öderse o köprüden geçer. Ve herkimde onu saklayarak ödemezse o  (köprünün) aşağısına düşmüş olur. Zekâtı ödemek Allah'ın (c.c) gazabını yatıştırır.  (Bihâr-ül Envâr, C.77, S.407.)

4- Zekât ve Camide hazır olmak:  İmamı Bakır (a.s):  İslam peygamberi (s.a.v) Camideyken şöyle buyurdu:  Falani kalk, falanı kalk, falani kalk… Bu şekilde beş kişiyi kaldırıp onlara şöyle buyurdu:  Bizim Camimizden dışarı çıkın sizler  "Zekâtınızı " ödemediğinizden bizim Camimizde namaz kılmayın.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.13)

5- Zekât ve Mutluluk:  İslam Peygamberi (s.a.v) buyurmuştur:  Eğer Allahu (c.c) kulunun iyiliğini isterse Cennetin hazinedarlarından bir Meleği gönderip onun göğsünü mesh eder. Ve Zekâtını ödemesi için onun kalbini cömertli kılar.  (Vesâil-üş Şia.C.6, S.13.)

6- Vacipler içinde en Zor olanı: İmamı Sadık  (a.s)  dan zikredilir:  Allahu  (c.c) bu ümmete Zekattan daha zor bir  şeyi vacip etmemiştir.İnsanların çoğu Zekat açısından helak olmaktadırlar.  (Vesâil-üş Şia.C6, S.5.)

7- Zekât mal ve canın sigortasıdır:  İslam Peygamberi (s.a.v)  buyurur:  Hastalarınızı Sadakayla iyileştirin. Mallarınızı da zekâtını ödeyerek koruyun ve sigortalanmasına sebep olun.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.5)

8- Zekât ve günahların bağışlanması:  Zekât vermek günahları ortadan kaldırır.  (Bihâr-ül Envâr, C.68, S.332)

9- Zekât Malın çoğalmasına sebep olur:  İmamı Bakır (a.s) buyurur:  Ey Cabir… Zekâtı ödemek insan rızkının çoğalmasına sebep olur.  (Bihar-ul Envar, C.78, S.183)

10- Zekâtın hikmeti:  İmamı Musa İbni Cafer (a.s)  şöyle buyurur:  Zekât, yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesi ve servetin de çoğalmasına sebep olmaktadır.  (Vesâil-üş Şia.C.6, S.5)

11- Zekâtın eserleri:  Hz.Fatime (s.a) buyurur:  Allah (c.c) İmanı sizlerin şirkten temizlenmeniz, Namazı büyüklük taslamadan uzaklaşmanız, zekâtı ise ruh ve bedeninizin temizliği ve rızkınızın çoğalması için farz kılmıştır.  (Elihticac. S,99)

12- Zekâtı ödemeyenin sonucu:  İmamı Sadık (a.s) buyurur:  Herkim az bir miktar kadarda olsa bile vacip Zekâtını ödemezse ya Yahudi veya Hıristiyan dini üzere ölür.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.14)

13- Zekât ve Bereket:  İslam Peygamberi (s.a.v)  buyurur:  Zekâtı ödemekten kaçınılırsa, yeryüzünde bereketini kaldırmış olacaktır.  (Vesâil-üş Şia, C.5, S.6)

14- Zekat ve Faydasız pişmanlık: Ebu Besir İmamı Sadık (a.s)  dan nakleder: Herkim Zekatını ödemeyerek ölürse, öleceği zaman bu dünyaya dönme hakkında Allahtan ricada bulunacaktır."Allahım beni tekrar dünyaya geri çevir ki ihmal ettiğim işlerimi yapıyım. Der.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.5)

15- Zekât ve fakirliğin meydana gelmesi:  İmamı Sadık  (a.s)  der:  Zekâtın ödenmediği zaman fakirlik ve yoksulluk meydana gelecektir.  (Usulü Kâfi, C.1, S.448)

16- Zekât ve Belanın def edilme ilişkisi:  İmamı Sadık  (a.s)  buyurur:  Allah (c.c)  Ehlibeyt dostlarının kıldığı Namazla, Namaz kılmayan Ehlibeyt dostlarından belayı def ettiği gibi, Allah (c.c.) Zekâtını ödeyen Ehlibeyt dostlarıyla ödemeyenleri beladan kurtarır. Ama eğer zekât tüm terk edilirse hepsi yok olurlar.  (Usulü Kâfi, C.1, S.451)

17- Zekât ve Namazın kabulü ilişkisi:  İslam Peygamberi (s.a.v) buyurur:  Sekiz grubun Namazı kabul edilmez. Onlardan biride zekâtını ödemeyenlerdirler.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.16)

18- Zekâtı ödemeyenin cezası:  İmamı Sadık (a.s) buyurur:  Bizim Kaimimiz  (imam Mehdi (s.a) ) kıyam ettiğinde Zekât ödemeyenleri ve engel olanların boynunu vuracaktır.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.20)

19- Zekât ve Hırsızlık İlişkisi:  İmamı Sadık  (a.s)  buyurur:  Hırsızlar üç çeşittir. Zekâtın ödenmesine mani olanlar. Kadınların mihr ininin verilmesini engelleyenler ve onu helâl bilenler. Ve vermemek kastıyla borç alanlar.  (Mizanul Hikme.C4, S.221)

20- Zekât ve ilahi emir ilişkisi:  İslam Peygamberi buyurmuştur:  İnsanların Allah'tan gayri mabutlarının olmadığı hakkında mubarize etmem emredildi. Ve ben Allah'ın Elçisiyim Namazı kılın ve Zekâtı ödeyin.  (Kenzul Ummal.C.6, S.527)

         Humus Hakkında:

21- Humus ve etkisi:  İmamı Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur:  Herkim bir dirhem  "Humusu " müstahak olana ödemezse Allah'ın razı olmadığı iki dirhemi hak olmayan gayri işlerde harcayacaktır. Herkim malında olan bir hakkı ödemezse Allahu taala Kıyamet gününde onu o malı ateşli bir yılan şeklinde onun boynuna dolayacaktır.  (Vesâil-üş ŞiaC.6, S.25)  

22- Humus ve Ahiretteki eseri:  İmamı Bakır (a.s) dan nakledilir:  Allahu taala bir grup insanı elleri boyunlarına bağlanmış ve küçük bir haşereyi bile kovacak güce sahip olmayacakları şekilde kabirlerinden çıkacakları biçimde hasredecektir.Bir grup Melekte onları Mahşerin etrafında göndererek şöyle diyecekler: Bunlar az bir iyilik yaparak çok mükafatı elde etmekten kaçındılar.Bunlar Allah'ın onlara çokça mal ve servet vermesine rağmen Onlar Allah'ın hakkını ödemeyerek kaçındılar.  (Vesâil-üş Şia,6, S.25)

23- Humus ve karşılığı:  Hasan İbni Seyyah Babası İmamı Sadık (a.s) tan şöyle nakleder:  Ey seyyah! İmama ulaşan bir dirhem Humusun sevabı Uhut dağından daha ağırdır.  (El-Kâfi, C.2, S.625)

24- Humus Ve Eseri:  İmamı Sadık (a.s)  buyurur:  Her kim Allah'ın Hakkını ödemezse onun iki katını batıl yolda harcayacaktır.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.25)

25- Humus Ve Cehennem ateşi:  İmamı Sadık ve İmamı Bakır (a.s)  buyururlar:  Kıyamet gününündü insanlar için en şiddetli ve sıkıntılı an, Müstahaklar ayağa kalkıp:  Ey Allah, bizim hakkımızı onlardan al. Humus bizim dostlarımızın doğumlarının pak ve helalzade olması için koyulmuştur.  (El-Vâfî, C.6, S.276)

26- Humus ve Peygamberler:  Sekuni İmamı sadıktan şöyle nakleder:  Malından ilk defa Humus veren Hz. İbrahim (a.s) olmuştur.  (Bihâr-ül Envâr, C.12, S.57)

27- Humus Ve İslam’dan önceki durumu:  İslam Peygamberi (s.a.v) Hz. Ali'ye olan vesiyyetin birinde şöyle buyurur:  Ey Ali, Abdül Muttalib'n cahiliye döneminde temelini attığı beş sünnet İslam tarafından da kabul görmüştür:

1-Babalarının eşlerini  (üvey)  oğullarına haram kılmıştır.

2-Elde edilen hazinenin Humus ve Sadakasını verdi.

3-Hacılara su vermek.

4-Katledilen insanın kan bahasını yüz deve kılınması.

5-Tavafın yedi defa yapılması.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.378)

28- Humus Peygamber (s.a.v) ve Ehlibeytinin Hakkıdır:  İmamı Musa bin Cafer (a.s)  buyurur:  Peygamber (s.a.v) Ebuzer'e, Salmana ve Maktada buyurdu ki:  Beni  "la ilahe illallah "kelimesine şahit kılın. Daha sonra şöyle buyurdu:  Ali bin Ebu talip müminlerin Emiri ve Peygamberin (s.a.v) halifesidir. Ona itaat eden Allah'a ve Peygamberine itaattir. Toplumun önderleri onu evlatlarıdır. Ehli Beytimi sevmek her mümin erkek ve kadına farzdır. Yine Namazı vaktinde kılmak, Zekâtı yolunda ödemek ve harcamak gerekir. Yine insanın mülküne taalluk olan  "Humusu Müminlerin Emiri ve toplumun önderleri olan İmamlara (a.s) ulaştırmak gerekir. (Vesâil-üş Şia, C.6, S.386)

29- Humus ve İmamet:  İmamı Bakır (a.s) buyurur:

Allah (c.c) Peygamber (s.a.v)'e şöyle buyurmuştur: "Ben seni seçtim ve Ali (a.s) sana vasi kıldım. Sizin pak neslinizde ikinizden kıldım. Humusu da sizin için farz kıldım.  (Bihâr-ül Envâr, C.50, S.105)

30- Humus ve Ahiret ilişkisi:  Ebu Besir derk’i, İmamı Bakır (a.s)A arz dettim:  İnsanın cehenneme girmesine sebep olacak en az şey nedir? İmam (a.s) buyurdu:  Her kim bir dirhem kadar yetimin malını yerse; (yetim biziz.) (Maarif ve Meearif, C.2, S.88a)

31- Humus ve helal haram: Ebu Besir der İmamı Bakır (as.)  dan şöyle duydum: Herkim  "Humusu verilmemiş malından" alış veriş yaparsa Allah katında bir bahanesi olmayacaktır. Çünkü o ona helal olmayan bir malla alış veriş yapmıştır." (El-Vâfî, C.6, S.277)

32- Humus ve İmamı Zaman (a.f) : İmamı zaman (a.f)  kendi el hattıyla yazılmış bir yazısında şöyle geçer:  Allah'ın adıyla. Allah'ın, Meleklerin ve tüm halkın laneti ve nifrini bir dirhem kadar olsa bile ona helal olmayan bizim "Humus" hakkımızı vermeyene olsun.  (Bihâr-ül Envâr, C.93, S.185)

33- Humus ve İmtihan meselesi:  İmamı  (s.a) sordular:  Ey Allah'ın elçisinin torunu sizin Kaiminiz (a.f) gözlerden kayıp olup gizlendiğinde Allah'ın size verdiği özellikler (Humus)  açısından dostlarınızın durumu nasıl olacaktır? İmam buyurdu:  Eğer onlardan alırsak onlara karşı insaflıca davranmamış oluruz. Ama eğer onu ödememelerinden dolayı onları kınarsak onları sevmemiş sayılırız. İbadetleri kabul olsun diye onların mesken ve menzillerini mubah kılmışız. Evlatlarının helalzade olması için onlara nikâh ve evliliği mubah kıldık. Mal ve servetleri onlara helal olsun diye de ticaret ve alışverişi onlara mubah kıldık.  (Câmi-ü Ehâdis-şi Şia, C.8, S.595)

34- Humus ve Sadaka:  İmamı sadık  (a.s) buyurur:  Allah-u Teala sadakayı  (biz Ehlbeyte) haram kılarak,  "Humusu" bize helal kıldı. Sadaka bize haram Humus ve hediyeyi helal etti.  (Bihâr-ül Envâr, C.96, S.187–202)

35- Humus ve Humus ayeti:  Ebu Hamzayı Somali der. Humus ayetini İmamı Bakır (a.s)  okudum. İmam buyurdu ki:  Allah'ın payı olan Peygambere (s.a.v)  aittir. Peygambere olan pay’da bize aittir. Daha sonra İmam buyurdu:  Allah'a yemin olsun ki Allah-u Teala kendi malını onlara rızık vererek beşte birini kendisine mahsus ve beşte dördünü’nde onlara kılarak Müslümanlara kolaylık göstermiştir. Daha sonra o hazret buyurduk:  Humus meselesi bizim için zor ve ağır bir iştir. Kalbi imanla denenmişin dışındakinin ona tahammül etmesi zordur.

36- Humus ve Hile:  Horasan ahalisinden bir grup İmamı Rıza  (a.s)  huzuruna gelip, İmamdan mallarının humusunu onlara bağışlamalarını istediler. İmam (a.s)  onlara sinirlenerek:  Bu ne biçim hiledir? Dilinizle muhabbet izharında bulunup Allah'ın bize kıldığı hakkı Humusu bizden esirgemektesiniz? Daha sonra İmam (a.s)  üç defa şöyle buyurdu:  Sizden hiç birinize humusu helal etmeğiz.  (Vesâil-üş Şia, C.6, S.376)  

37-Humus ve Nimet:  Fuzeyl İmamı Sadık (a.s)  şöyle nakleder:  Her kim bizim muhabbetimizin serinliğini kendi ciğerinde hissederse, öyleyse Allah'ın verdiği ilk nimetine şükretmesi gerekir. Fuzeyl diyor arzettim’ki:  Fedan olayım nimetlerin ilki nedir? İmam buyurdu:  Helalzade doğuştur.

Daha sonra İmam (a.s)  buyurdu:  Emiril müminin (a.s) Hz. Zehra (s.a) ya şöyle buyurdu:  Beytülmal da olan hakkını şialarımızın babalarına helal etki helal zade dünyaya gelsinler. O zaman İmam (a.s) buyurdu:  Biz şialarımızın annelerini babalarına pak ve helalzade evlat dünyaya getirmeleri için helal kıldık.  (Câmi-u Ehâdis-iş Şia, C.8, S.593)

38- Humus ve Miktarı: Semae der, İmamı Kazım (a.s) dan humus hakkında sordum: İmam  (a.s) şöyle buyurdu: Halkın yararlandığı az bir şey bile olsa ona Humus vaciptir.  (Câmi-ü Ehâdis-iş Şia, C.8, S.546)

39- Humus ve İmamet: İmamı Zaman (a.f) dan şöyle ulaşmıştır: Her kim bizim malımızı  "Humusu" yerse, ateşi kendi karnına doldurmuştur. Çok yakında cehennem azabını tadacaktır.  (Sefinet-ül Bihâr, C.1, S.428)  

40- Humus ve Ayeti: Hekim Müezzin beni Ebes der: İmamı Sadık (a.s) dan Humus ayetindeki "Elde ettiğiniz her Ganimetin beşte biri Allah'ın ve Resulünündür" cümlesi hakkında sordum. İmam buyurdu: Allah'a ant onsun ki o "Ganimetten" maksat her gün elde edilen ve kazanılan kârdır.Ama babam bunu Şialarımızın nesillerinin temiz ve pak olması için kılmıştır.  (El-İstibsâr, C.2, S.54)